2013. szeptember 28.

Fogyókúra? Vagy agyváltás



 (az alábbi cikkem a Kineziológia Magazin 2013. februári számában jelent meg)
Minden év elején toplisták verhetetlen győztese a fogyókúra! Világszerte marketing fogások ezrei próbálják ilyenkor megérinteni a fogyni vágyók lelkét! Csoda porok, masszírozó övek, futó padok várnak eladásra. A boltok első polcain ott a személyi mérleg, az újságok oldalain hangosan hirdetnek a fitness stúdiók. Természetesen bejön, hiszen itt az újév, mindenki új életet akar. Ki ne szeretne kicsit csinosabb, fiatalabb, fittebb lenni? Mindenki. Bár nem tudni az előző év augusztusában ezt miért nem akartuk?  De most a sok nyomásra és a nadrágról lepattanó gomb figyelmeztetésére akarjuk, nagy erőkkel akarjuk a külső változást!
Bevallom  XL-s méretem van és a múlt időkben a stresszt evéssel vezettem le Így most erősen aktuális nálam is  a Big Plan (nagy terv). Már azonnal kattog az agyam, és fejben legyártom a fogyókúrám exel-táblázatát. A leárazásban talán végre vehetek majd magamnak egy 42-es régen áhított piros farmert. Igen, most valamennyire akarom és fogadkozok sok sorstársammal együtt, hogy majd hétfőtől indul a nagy Kúra!
Egyből keresek majd egy fitness termet, a magányos mozgást kedvelők majd választják a sétát, esetleg a futást. Sokan előkotorják ilyenkor a garázsból a biciklit, és azzal kezdenek munkába járni. Közben, hogy jó sok oldalról támadjuk a kövérség Halálcsillagát még mellé kemény diétába is kezdünk.

De külső kényszerre ezek a tervek, elkezdett jó szokások gyorsan meghalnak. A fogadkozók nagy része januárban talán még februárban is eljár szorgosan mozogni és próbál kevesebbet és változatosabban étkezni, de aztán lassan minden visszarázódik a régi kerékvágásba./ Tisztelet a kivételnek!/ A bevásárló kosarakba újra felüti a fejét a chips,  süti, kimaradnak a zöldségek. Megérkeznek az esti lakomák. A biciklit felváltja az autó és  kifogásokat keresve elmaradnak a tornák. Sőt, ha valóban volt okunk is kihagyni egy-két tornát, akkor elkezdjük magunkat marcangolni és megnyugtatjuk finom kis falatokkal. Meg is érkeztünk a jojó-effektushoz. A mérleg többet mutat, mint január elsején. Sőt a média ill. a fitness guruk csak még erősebben keltik bennünk a bűntudatot, hogy milyen lusták és kövérek vagyunk! Ami mellesleg igaz is!
Sokunkkal ez történik évről évre. Csinosabbak, fittebbek, okosabbak nem lettünk, sőt sikeresek meg végképp nem. Mielőtt azért elsiratnánk magunkat, hogy mi már akkor így éljük le a hátralévő életünket, nézzük meg, hol is a gond? Mitől akad meg a gépezetünk? Járjuk kicsit körül a témát. Tudtuk mi a cél?

Testünk tudatosan és tudattalanul információt hordoz saját magunkról. Ezernyi információt önmagunk és környezetünk számára. Ha jól megfigyeljük a másik ember testalkatát, akkor nemcsak a korát, nemét, nemében való elhelyezkedését, alapvető temperamentumát, egészségügyi állapotát, pillanatnyi kedvét is azonnal fel tudjuk mérni.
Egyértelműen láthatjuk a kort. De ugye vannak kortalan középkorúak és kiégett harmincasok is.  Vannak fürge, gyorsmozgású alacsony emberek és lassú, megfontolt szikár erős izomzatúak. Karfiolhurkás fenekű hölgyek, finom izomzatú gondoskodó szülők. Vékony és duci főiskolások. Bombára kigyúrt, merev gondolkodúsú férfiak. Vannak hajlékony, laza sportolók. Vékony és extrán kövér szinglik és pocakos facér férfiak. Görbe hátú, önbizalom hiánnyal küszködő tinik és fitos orrú egyenes tartású kacér lányok.  Az élet munkája alatt meghajlott gerincű idős nénik és cserzett bőrű megedzett idős urak. Millió alkat, millió test. Millió félék vagyunk, millió érzelemmel, millióféle élettapasztalattal.  Millió féle arányban zsírral és izomszövettel átszőtt lelkek. Színes lelkek, és így színes a világunk. Ha mindenki Barbi és Ken alkatúvá, válna, akkor lenne gond. A millió lélek szabad akaratából dönt, hogy mit is tesz a testével. Tudatosan, de inkább tudattalanul választjuk, formáljuk testalkatunkat. Testünk lelkünk lenyomata minden örömünkkel, fájdalmunkkal együtt.
Vannak férfiak, akik bánatukban nem fordítanak már külsejükre elég figyelmet, mert a másik nemtől sorozatosan csak kudarc érte őket. Sok nő menekül a kövérségbe, mert fél megélni nőiességét, fél a finomságtól, lágyságtól, szexualitástól. Sok  gyermeket akaró meddő nő kövér, aki tudat alatt retteg az anyaságtól és inkább nem is fogy le, mert akkor saját félelmeivel kellene szembe néznie. Vannak maszkulin, katonás kommunikációjú anyák, akiknek borsódzik a hátuk, ha izmos lábukra szoknyát kell felvenniük. Vannak férfiak, akik egész nap csak a saját izmaikról és edzéstervükről gondolkodnak  elfedve ezzel  valódi önbizalomhiányukat. Mindannyiunknak vannak megoldásra, gyógyulásra váró problémáink, nehézségeink. Amikről, lehet, hogy nem is tudunk.
De tegyük fel magunknak a kérdést, akarunk 5-10-25 év múlva szuszogva, lihegve lépcsőt mászni, fizikoterápiára járni, félni a betegségektől, vérnyomáscsökkentőt, altatót, szedni. Akarunk majd magányosan egyedül tévézni esténként? Akarunk társat, baráti kört? Kivel fogunk majd beszélgetni? Ha majd a gyermeked, unokád kérni fog, hogy tanítsd meg biciklizni- vajon tudsz majd mellette futni? Remélem, jönnek a válaszaid és már sejted, hogy nem, nem fogyókúrázni kell, hanem mindenkinek meg kell találnia az ideális testsúlyát, és vissza kell szereznie fizikai aktivitását. Nem a kilók és centiméterek számítanak, hanem, hogy örömmel és dinamikusan éljük meg testünkben az életet. Hogy testünk állapota ne akadálya, hanem hordozója legyen egészségünknek.
Testalkatunkat viszont csak helyes életmóddal hozhatjuk újra rendbe. Szükségünk van helyes, változatos étrendre. Ezt mindenki tudja elméletben, itt az ideje, hogy lassan komótosan elkezdjünk kicsit másként táplálkozni. Ne erőszakosan, de szépen fokozatosan. A másik kardinális pont a testmozgás! Kell, hogy érezze a szíved, hogy tud erősen verni, hogy érted dobog! Te érted él. Kell, hogy élvezd a mozgás örömét! Kell napi szinten, de legalább heti háromszor J
 Nem vagyunk egyformák a mozgás igényeinkben sem, de kell  mozogni az biztos, hiszen így lettünk teremtve. Tiszteletben kell tartanunk egymás mozgási igényeit. Vannak,  akik habitusukból eredően kevésbé szeretik a pörgő mozgást. Ők általában egyhelyben nyugodtan tudnak ülni Sőt az életben sokszor ülő munkát is végeznek. Nekik a finomabb mozgás való. Nekik cél, hogy az ülő helyzetből felkeljenek és elinduljanak mozogni. Érdemes persze bátorítani ezeket az embereket, mert sokan aggódnak, hogy nem bírják a kezdeti fáradtságokat. Persze ezt nem vallják be és ezért inkább otthon maradnának indokokat keresve. Próbáljuk őket szelíden meggyőzni, hogy jó lesz, tudjuk az elején lesznek kicsi zökkenők. ( Pl. szúrni fog az oldala, fáj a lába. Izomláz, stb!) Nekik kitűnő mozgási forma a séta vagy a csoportos sétálás (nordic walking). Ezek az emberek segítőkészek és mindig örülnek, ha valaki csatlakozik hozzájuk. Szinte már minden kisvárosban található yoga, ami enyhe sportnak tűnik, de igazán átmozgat minden apró testrészt, miközben a lélek is feltöltődik kincseket érő energiákkal. Minden korban elkezdhető. Úszás, kerékpározás a természetben remek mozgási forma. Napi 30 perc is csodákat tehet.
Vannak a mozgékony, alapvetően mozgásra született emberek. Lehet, hogy nem is tudják magukról, de ők azok, akik egész nap megállás nélkül mennek a munkahelyükön, jönnek-mennek a lakásban. Étkezés közben is felugrálnak. Ők persze mindig azzal védekeznek, hogy--Megyek én egész nap eleget, nem kell nekem, hogy még este is ugráljak!-
Pedig pont kellene, hogy kicsit kikapcsolódjanak és a mozgásban, végre átéljék a játékot, szenvedélyt, örömet. Élvezet találhatnak az ilyen emberek a fitness ezer ágában: spinracing, aerobic, zumba-tánc, fitbox stb. Az életkor, életszakasz se lehet kibúvó, hiszen ma már van,  kismama torna, bébivel együtt tornázás, asszony torna, pároknak társastánc, néptánc, duci tréning és a spektrum széles!

Meglátod, ha nyitott vagy életmódod változtatására, nemcsak fittséget, egészségesebb közérzetet fogsz kapni, hanem új barátokat, önbizalmat, élményt, örömet, közösséget és sok új érzést.
Most állj fel és menj egy egész alakos tükörhöz ( ha nincs föltétlen szerezd be!!) Nézz bele. Lassan, figyelmesen vedd szemre, aki a tükörben van. Nézz a szemébe! Csendesen mond ki neki, hogy szereted! Köszönd meg, hogy ez a test ennyi éven át naponta hordozott és átvitt téged sok mindenen. Most segítségre van szüksége! Te segíteni fogsz neki, hogy újra egységben érezze magát. Egységben a lelkével és a testével. Figyelni fogsz rá, hogy testét egészségesen megőrizze, táplálja, óvja. Ezen az életmód átalakító úton te mellette, vele leszel Lassan változni fognak majd belső gondolataid, érzéseid. A belső változások meghozzák a külső változásokat és a külső változások, szépen visszahatnak a belsődre.

Az egyensúlyra kell törekednünk. Saját magunknak kell, hogy fontosak legyünk. Tenni kell önmagunkért, hogy élvezni tudjuk a hétköznapok pillanatait, hogy a mozgás örömét át tudjuk élni, hogy tudjunk társunkkal, gyerekeinkkel, unokáinkkal, barátainkkal még sokáig együtt lenni ezen a színes bolygón.
Tehát rajta kezdjük el!


Nincsenek megjegyzések: